Cum sa memorezi mai usor

/upload/pagini/imagine/thumbs/252.jpg?time=1534755965

10 tehnici care te pot ajuta

Cand ai o mie de lucruri pe cap si prea putin timp sa te gandesti pe indelete la fiecare in parte, uitarea este un proces normal. Chiar daca ai citit un curs de mai multe ori, ti se poate parea ca informatiile „fug” exact cand ai mai multa nevoie de ele.
Iata cateva sfaturi pentru o memorie mai eficienta:


1.    Aminteste-ti (da, poate parea amuzant cand problema ta este tocmai uitarea) ca a pierde anumite informatii dupa ce te-ai chinuit sa le inveti ore in sir este un proces normal si chiar necesar. Nu poti constientiza toate informatiile stocate vreodata si nici nu ai nevoie de asa ceva.


2.    Stresul este un factor care contribuie la uitare. Daca ai o prezentare sau un examen si dorinta de a obtine rezultate bune este prea mare, este foarte posibil sa te sabotezi singur. In astfel de situatii, incearca sa respiri profund si sa te concentrezi pe propria persoana cateva momente.


3.    Se tin minte evenimente sau informatii iesit din comun, tocmai datorita caracterului de inedit. Foloseste-te de acest lucru si incearca sa gasesti particularitati neobisnuite la materialul pe care vrei sa-l inveti.


4.    Asocierile te pot ajuta in procesul de memorare. Asociaza orice informatie noua cu ceva ce-ti este familiar sau care are o legatura cu ceea ce doresti sa inveti.


5.    Foloseste-ti emotiile. Vei putea sa stochezi informatii cu mai multa usurinta, daca ai o reactie emotionala fata de ele. Ceva ce-ti provoaca bucurie, spaima sau furie iti va ramane in memorie mai mult timp decat alte evenimente banale.


6.    Recreaza-ti pasii. Contextul este foarte important cand incerci sa-ti aduci aminte de ceva. Prin urmare, daca ai invatat la curs intr-o sala anume, iti va fi poate mai usor sa-ti amintesti daca dai examenul in aceeasi sala. Daca ai uitat unde ai pus un obiect, mergi din nou prin locurile unde ai fost inainte. Locurile au capacitatea de a-ti aminti propriile actiuni si experiente.


7.    O persoana poate invata aproximativ 7 cuvinte pe zi. Totusi, poti transforma aceste cuvinte in unitati informationale. Cu alte cuvinte, formeaza unitati care au sens per ansamblul lor; astfel, vei putea sa inveti si sa-ti amintesti mai mult.


8.    Foloseste rime sau orice alte trucuri care te pot ajuta. Poezioare mici sau jocuri de cuvinte, compunerea de cantecele – toate sunt mijloace de a memora, in special date care ti se par dificile.


9.    Semnificatia este importanta. Iti va fi mult mai greu sa memorezi informatii in „pasareasca” decat sa intelegi informatia. Daca faci un efort sa conferi semnificatie unui text si sa intelegi procesul si logica informatiei, memorarea este garantata. Transpune orice idee pe intelesul tau si in propria ta formulare.


10.    Memoria da randament maxim atunci cand este folosita. Prin urmare, daca obisnuiesti sa inveti lucruri noi tot timpul, iti va fi mai usor sa inveti si sa reactualizezi, mai apoi, informatii noi.