Vrei sa fii voluntar?

/upload/pagini/imagine/thumbs/261.jpg?time=1534755963

Nimic mai simplu. Daca vrei sa capeti experienta profesionala, dar si de viata, daca vrei sa cunosti oameni dedicati si sa-ti faci prieteni sau sa creezi relatii durabile, atunci poate ca voluntariatul este ceea ce cautai. Chiar daca nu primesti recompense financiare, poti sa-ti dedici doar cat timp ai la dispozitie, iar la sfarsit ai satisfactia de a te fi implicat in ceva ce a schimbat o mica parte din ceea ce inseamna lumea in care traiesti.

De data aceasta, vom vorbi despre voluntariat cu Gabriela Radu, Director General in cadrul Fundatiei "Darul Sperantei".

Fundatia a fost creata de Graffiti Grup, companie care activeaza in comunicare si marketing, actionarul in doua din firmele grupului fiind BBDO, cel mai mare si mai premiat grup de publicitate la nivel international. Intrucat Graffiti Grup are mijloacele,  instrumentele, dar si datoria morala de a schimba comportamentul si initiativele oamenilor in  bine, Fundatia a fost creata pentru a coordona si organiza sponsorizarile si proiectele de responsabilitate sociala ale grupului. Sustinem proiecte prin care putem da ajutor imediat celor care au nevoie de o reactie prompta.

1. Pentru majoritatea ONG-urilor, voluntarii sunt o resursa importanta de aceea e bine sa aflam unele lucruri despre ce inseamna a fi voluntar si ce reprezinta ei. Ce calitati sunt cautate la posibilii candidati?

Este foarte bine cunoscut ca voluntarii sunt o resursa viabila si de neinlocuit in solutionarea problemelor cu care se confrunta societatea. Cu privire la calitatile voluntarilor, nu cred ca exista anumite calitati pentru care un voluntar sa fie acceptat sau respins. Recrutarea, selectia se fac dependent de tipul de activitate pe care voluntarul urmeaza sa il desfasoare, de preferinta catre activitati  de protectia mediului, de apararea drepturilor omului, de sprijin pentru cei ce provin din medii defavorizate, de participarea la construirea comunitatilor. Voluntarii sunt cei care pot deschide usi si ferestre catre speranta.

2. Care sunt cateva din obiectivele Fundatiei "Darul Sperantei"?

Exista o forta in lume mai puternica decat cele mai moderne si bine dotate armate. Singura forta care poate schimba semnificativ oamenii. O forta care face si desface lideri. O forta care poate misca inimi, minti dar si fonduri, in cel mai scurt timp. O forta care poate uni comunitatile indiferent de diferentele de varsta, sex, religie sau de distantele in kilometri. O forta care, pusa in slujba binelui, poate infaptui veritabile miracole. Este vorba de comunicare.

Fundatia ”Darul Sperantei” recunoaste potentialul urias pe care il poate avea comunicarea si isi propune sa sustina proiectele de comunicare si educatie dedicate ajutarii comunitatilor defavorizate sau dezvoltarii simtului civic si ecologic.

3.    Ce fel de atributii pot avea voluntarii in cadrul organizatiilor non-profit?

Ca voluntar te poti dezvolta personal si profesional, iti poti cladi vise, ambitii, sperante si dorinte. Pentru unii poate fi chiar primul pas spre a deveni un profesionist, primul pas in cariera deoarece intre atributiile pe care voluntarii le pot avea in cadrul unui ONG , putem aminti:

·         lucrul direct cu beneficiarii,

·         participare la organizarea unor evenimente,

·         strangere de fonduri,

·         redactare de documente,

·         campanii publice,

·         activitati educative, culturale si recreative.

Tipurile de activitati in care se pot exercita astfel de atributii sunt: sociale, ecologice, civice sanatate si cultural.

4.      Cat timp ar trebui sa aloce o persoana pentru activitatea de voluntariat?

Lipsa de timp in ziua de azi este o veritabila problema, asa ca voluntarii au dreptul la o durata a timpului de lucru (stabilita in conditiile legii) care sa nu afecteze sanatatea si resursele fizice sau psihice. Ideal este ca angajamentele sa fie pe termen lung si nu doar ocazional.

5.      Ce cunostinte pot fi dobandite ca voluntar?

Orice persoana  implicata in activitati de voluntariat  isi  poate  dezvolta competente, isi  poate  pune idei in aplicare,  poate  primi informatii de specialitate, traininguri, poate  dezvolta deprinderi de interactiune cu diferite categorii de beneficiari, isi poate asuma rezultate concrete si pe baza acestora  se poate realiza si  promovarea. Un aspect deosebit de important ar fi si supervizarea si orientarea din partea unei persoane cu experienta  care dispune de timp pentru a raspunde nevoilor voluntarilor pe termen mediu si lung.

6.      La ce proiecte din cadrul ONG-ului in care activati dvs. pot participa voluntarii?

2011 este anul european al voluntariatului iar Fundatia „Darul Sperantei” doreste sa implice dar sa se si implice promovand comunicarea in comunitate,  drepturile copiilor din mediile defavorizate prin campanii precum:

-           „Lectura de o zi, experienta de o viata” – campanie prin care ne propunem sa promovam si sa readucem in lumina dragostea pentru cartea tiparita a copiilor si tinerilor din mediul rural. Colectam carti pentru a le dona copiilor si tinerilor din Jilava (Ilfov), Vrancioaia si Vidra (Vrancea).

-          militam pentru acces si sanse egale pentru copii cu  dizabilitati auditive si dezvoltam campania „Si gestul spune o poveste”.

Mai multe informatii despre proiectele  pe care le dezvolta Fundatia  „Darul Sperantei” puteti obtine accesand site-ul www.darulsperantei.ro.